فریدون پوررضا

فریدون پوررضا

Loading

فریدون پوررضا خواننده و موسیقیدان نامدار ایرانی فولکلور گیلک و صاحب نظر در زمینه موسیقی فولکلور گیلکی

زندگینامه

فریدون پوررضا در ۳ مهر ۱۳۱۱ در لشت نشاء زاده از توابع رشت به دنیا آمد و در ۲۳ فروردین ۱۳۹۱ در شهر رشت چشم از جهان فرو بست.

 از کودکی با زمزمه‌ی لالایی های گیلانی (گاره سری) و آوازهای زنان شالیکار، با موسیقی گیلکی آشنا و احساسات او در این زمینه برانگیخته شد. قریحه و صدای خوش او موجب شد تا از نوجوانی راوی و نغمه پرداز موسیقی نیاکان خود شود. او تحصیلات ابتدایی را در مدرسه ناصر خسرو به پایان رساند و در مغازه پدر به آرایشگری پرداخت.

زندگینامه فریدون پوررضا

اساتید

او از استادانی چون یونس دردشتی، سعادتمند قمی و غلامحسین بنان آواز ایرانی را فرا گرفت.

آغاز فعالیت هنری

پوررضا در سال ۱۳۳۳ کار تعزیه را به همراه علی به کیش آغاز نمودو همان سال نمایشنامه‌ای برای تئاتر نوشت که  در سالن سینمای لشت نشا اجرا شد.

شش سال بعد در آزمون خوانندگی رادیو گیلان رتبه اول را کسب کرد و به‌طور رسمی به عنوان خواننده شروع به فعالیت نمود.

در  اردیبهشت ۱۳۵۰ همکاری با تلویزیون را آغاز کرد. وی به  عنوان پژوهشگر آواهای بومی و با همراهی مشاهیر فرهنگی و هنری ایران سیمین دانشور، محیط طباطبائی، منوچهر آتشی، محمود عنایت، ایرج افشار و دیگر استادان برجسته دانشگاه تهران به لندن سفر کرد.

وی در سال ۱۳۶۷ همکاری اش را با اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران به عنوان کارشناس موسیقی آغاز و در همان سال کنسرتی رادر رشت برگزار نمود. از آن تاریخ به بعد به ترتیب در شهرایی مختلف از قبیل شیراز، همدان، آلمان، رشت و تهران به اجرای برنامه و کنسرت پرداخت.

فریدون پوررضا

آثار هنرمند

از آثار او در بعد از انقلاب میتوان دو کاست  می‌گیلان و گیله لو را نام برد. در سال ۱۳۷۹ تیتراژ و متن سریال پس از باران را اجرا و یک سال بعد مقام اول موسیقی در فیلم و سریال‌های کشور را از آن خود کرد.

فریدون پوررضا برداشتی متفاوت از موسیقی فولکلور ارائه داده‌است. او از ملودی‌های دیلمان، گالش و گیلک در این راه استفاده کرد. او با تحقیق در زمینه موسیقی، بسیاری از ظرفیت‌های موسیقی گیلان را رشد داد و به گیلان و ایران معرفی نمود.

تیتراژ سریال پس از باران فریدون پوررضا

 فریدون پوررضا، نزديک به نيم قرن در زمینه موسیقی فولکلور گیلان فعاليت نمود و حدود ۴۶۹ ترانه (فولکلور و شبه فولکلور) اجرا و حدود ۲۸۰ ترانه را دوباره تنظيم و اجرا نمود.

از دیگر فعالیت‌های او میتوان موارد زیر را نام برد:

  • چاپ مقالات تحقیقی در گیلان نامه و دیگر روزنامه ها
  • همکاری با جهانگیر اشرفی و دکتر علی عبدلی در گرد آوری «موسیقی گیلان و مازندران» است که اجرای کل آواهای گیلکی بر عهده وی بود. (این پژوهش به وسیله انجمن موسیقی ایران در ۶ نوار تکثیر شد و در تمام فرهنگسراها موجود می‌باشد.
  • عضویت در شورای فنی و آموزش‌های آزاد موسیقی وابسته به ارشاد
  • عضو هیئت داوران همایش دیلمان شناسی- شرکت در این همایش و اجرای آواز در تابستان ۱۳۸۴
  • تألیف کتاب ارزشمند موسیقی فولکلوریک گیلان به عنوان طرح پژوهشی.
سردیس فریدون پوررضا

شاگردان

پرواز همای و شاهین نجفی از جمله شاگردان وی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول