موسیقی درمانی یک روش درمانی فراگیر است که با استفاده از موسیقی به عنوان یک ابزار درمانی برای بهبود سلامتی افراد در حوزه مشاوره و روان درمان استفاده می شود.
رابطه موسیقی با بدن انسان
موسیقی رابطه زیستی و فیزیولوژیک با مغز انسان دارد. ریتم، محرک بیولوژیک و ملودی، مولد لذت، خوشی و خیال انگیزی است. به همین دلیل، کوچکترین کنش ریتمیک و نوای موزون روح و جسم را برمیانگیزد و تحریک میکند. موسیقی بیش از هر چیز، نیازی عاطفی و هیجانی است. موسیقی، سیستم عواطف مغز را به سرعت تحریک کرده و به تحریک هیجانی و فرافکنی حالتهای درونی منجر میشود و در بسیاری از لحظات که کلام و بیان پاسخگو نیست، میتواند موجب همدردی و همدلی شود.
تعریف موسیقی درمانی
موسيقي درماني به معناي استفاده از موسيقي و برنامههاي تنظيم شده و موسيقايي براي توانبخشي بيماران است. موسیقی درمانی به صورت فیزیکی، شناختی، رفتاری و احساسی تأثیر مثبتی بر روی سلامتی روانی و جسمی افراد دارد و برای درمان بیماریهای مختلفی چون افسردگی، اضطراب، استرس، درد مزمن، بی خوابی، اختلالات خوردن، اختلالات رفتاری و اضطراب در بیماران مبتلا به سرطان و… کاربرد دارد.
روش های موسیقی درمانی
در موسیقی درمانی از دو روش فعال و غیرفعال استفاده می شود:
موسیقی درمانی فعال
موسیقی درمانی فعال شامل نواختن، خواندن، حرکت های موزون و بحث و گفتگو در مورد موسیقی می باشد که نواختن موسیقی می تواند به تعادل پويا میان نیمکره های چپ و راست شده و به ايجاد تفکری که می تواند پايه خلاقیت را بنا نهد منجر شود.
موسیقی درمانی غیرفعال
در اين روش فرد فقط به صورت غیرفعال به موسیقی گوش داده و هیچگونه عملکرد حرکتی همراه وی نمی باشد، ندارد. در اين روش بیشترین تاثیرگذاری، بر واکنش های عاطفی و ذهنی فرد صورت می گیرد.
نحوه برگزاری دوره موسیقی درمانی
این دوره به صورت گروهی با همکاری و مشارکت سازمانها و ارگانها و… با اهداف درمانی در حوزه سلامت جسم و روان و افزایش شاخصه های سلامت اجتماعی در گروه های سنی کودکان، بزرگسالان و سالمندان برگزار می گردد. در این دوره، برنامهها و روشهای موسیقی درمانی متنوع و متناسب با نیاز افراد تنظیم و تدارک دیده میشود.